Peuterlessen

Vanaf drie jaar kunnen jongens en meisjes balletlessen bij ons volgen. In deze lessen besteden wij vooral aandacht aan het dansen op en herkennen van diverse soorten muziek, ruimtegebruik, samenwerking, improvisatie en fantasie. De ballettechniek is nog helemaal niet belangrijk in deze les, maar de kinderen komen wel (ongemerkt) op verhalende en fantasierijke wijze in aanraking met elementen uit klassiek ballet. Ze zullen het plezier van dansen ervaren. De lessen duren 30 minuten.

Kleuterballet:

In de kleuterlessen wordt terdege rekening gehouden met wat voor het jonge kind prettig en belangrijk is in een balletles te leren. De leerlingen leren hun fantasie,muzikaal, ruimte- en vormgevoel ontwikkelen. Zij leren hun dans- en bewegingsmogelijkheden kennen en te vergroten. Van echte ballettechniek is nog geen sprake. De kinderen krijgen echter wel een basis voor de later te leren klassiek ballettechniek. Zo krijgen zij spierversterkende oefeningen, maken zij kennis met de structuur van een balletles en ervaren zij alle elementen van een dans- en balletles. Vanaf ongeveer 6/7 jaar maken de leerlingen een aanvang met ballettechniek zoals hij er uiteindelijk uit gaat zien.

Klassiek ballet

Voor jong en voor oud is het mogelijk de klassieke ballettechniek te leren. Uitdraaien is zeer essentieel, evenals een goede houding en vormgevoel. Bij alles wat de leerlingen leren in deze lessen vinden wij het zeer belangrijk dat zij begrijpen en voelen wat zij doen. Zij leren dus niet alleen veel passen, bewegingen en sprongen, maar ook dat dit alles kwaliteit en expressie heeft. In de tienerlessen wordt extra aandacht besteed aan grondoefeningen en stretchen.

 

Spitzenlessen

Leerlingen die op spitzen gaan dansen moeten op een gevorderd niveau zijn en 12 jaar of ouder. Hun been- en voetspieren moeten sterk genoeg zijn en orthopedisch zijn goedgekeurd (beoordeling ligt uiteindelijk bij de Toverfluit). Leerlingen die graag op spitzen willen leren dansen, kunnen dat bij de directie kenbaar maken. De aankoop van spitzen wordt gedaan in overleg en onder begeleiding van een docent.

 

De Selectieklassen S1/S2

De kinderen in de selectieklassen, worden voor deze lessen geselecteerd. Deze lessen zijn bedoeld voor hen, die duidelijk te kennen geven dat zij gemotiveerd zijn om geconcentreerd en aandachtig te werken aan de ballettechniek. Fysieke aanleg en gevoel voor dans en muziek zijn een voorwaarde. In de selectieles gaan we nauwkeuriger en preciezer aan de slag met de klassieke ballettechniek. Er is extra aandacht voor het stretchen. Er wordt ook gewerkt aan creativiteit en dansexpressie 6 d.m.v. improvisatie opdrachten. Selectiegroepen volgen een paar zondagen per jaar extra lessen en soms mogen leerlingen aan extra optredens meedoen, zoals bij familievoorstellingen van Theater Rotterdam. We hebben 5 selectiegroepen, A t/m E, oplopend in leeftijd. De jongste groep A volgt 1 selectie balletles per week. Groep B t/m D volgt 1 selectie balletles en een 2e

dansles per week naar keuze. Groep E volgt 1 extra lange selectieles moderne dans per week waarin aan techniek, choreografieën en optredens wordt gewerkt, met daarbij een 2e dansles per week naar keuze. Leerlingen die interesse hebben in het willen volgen van dans(voor)opleidingen, worden hierin ondersteund.

Voorselectie
Jong talent krijgt in deze les de kans zich optimaal te ontwikkelen. Dansante kinderen die er aan toe zijn wat serieuzer aan de slag te gaan, eventueel met het oog op audities in de toekomst, zullen hier hard aan de klassieke techniek  werken. Voor deze klas worden leerlingen geselecteerd door Elaine en Joyce. Naast de Voorselectieklas-les volgen deze kinderen ook nog hun  “eigen” reguliere les, dus 2 lessen in de week. De klassieke les zoals die er uiteindelijk uit zal gaan zien, ,krijgt hier snel zijn vorm: barre, sprongen, stretchen en een dansante combinatie over de diagonaal. Deze klas is tevens voorbereiding  op de selectieklas.

Audities dansopleidingen: Elk jaar zijn er weer heel wat kinderen en jong volwassenen die na audities via de Toverfluit aangenomen worden op verschillende dansvooropleidingen en HBO dansopleidingen. Een hoog klassiek niveau is bij iedere auditie (voor welke opleiding dan ook) een vereiste. Leerlingen die klassiek danser of danseres willen worden, doen gewoonlijk auditie als ze 7  à 8 jaar oud zijn. Andere HBO-dansopleidingen ga je doen na het behalen van minimaal je HAVO. Er zijn nog meer mogelijkheden om van dans je vak te maken. Heb je belangstelling hiervoor ga dan met Elaine of Joyce praten. In samenwerking  met de docenten zullen we je zo goed mogelijk begeleiden en voorbereiden.
 

Moderne Dans

De moderne dansles sluit mooi aan op de ballettechniek. Er wordt veel gewerkt aan organische en andere manieren van bewegen zoals dansen over de grond en met eensoepele wervelkolom. Je krijgt een goed gevoel voor ruimtegebruik en timing en verschillende manieren van kracht in samenhang met expressie. Er wordt gewerkt aan flow en je adem ter ondersteuning van je beweging. Er is, vooral bij de jongere groepen, aandacht voor creativiteit en dansexpressie d.m.v. improvisatie opdrachten. De muziek die wordt gebruikt is heel divers. De moderne dans in de Toverfluit is gebaseerd op elementen uit de Laban-, Limon- en Cunningham-techniek. Curve, arche, tilt en twist zullen bekende termen en bewegingen worden. Elke docent heeft zijn eigen stijl en eigen aandachtspunten in de les.

 

HipHop

Hiphop is een dynamische dansstijl die veel verschillende kwaliteiten van de danser aanspreekt. Coordinatie, muzikaliteit, flow en ook conditie zijn belangrijke onderdelen van de les. Spierversterkende oefeningen en een conditietraining zijn onderdeel van de warming-up en een goede voorbereiding voor het lichaam, maar altijd met pakkende  beats en korte choreo’s!! Fun-Flow and a lot of sweat!!!! Deze les adviseren wij wel als 2e les ! Te volgen naast bijvoorbeeld  jazz, modern of klassiek. Anders overleg met Elaine of Joyce, dit ivm de benodigde basistechniek en kracht. 

Modernjazz / Fusion

In de ModernJazz komen elementen uit de moderne dans, jazz en urban samen. De organische moderne techniek i.c.m. de meer gecoördineerde jazztechniek vormen samen het diverse modern jazz. Afhankelijk van de muziek zal er de ene keer meer geneigd worden naar een lyricaljazz- en de andere keer meer naar een urban of moderne choreografie. De expressie van de muziek en het ritme zijn de leidraad. Jazzfusion is een energieke dynamische ‘power’les met elementen uit de jazzdans en streetdance. Een les met aandacht voor coordinatie en muzikaliteit en het aanleren van pasjes en choreografieen. Beide lessen hebben een energieke opbouw, verschillende techniek en coordinatieoefeningen, conditie en buikspieren komen aan bod en een energieke choreografie om aan te werken.

 

Repertoire
In deze les werken we aan het maken en instuderen van stukken. Leren choreograferen en je eigen bewegingsvocabulaire ontdekken en vergroten. Samen werken en groepsspirit staan in deze les centraal, ook omdat we choreo’s instuderen die we uiteindelijk willen laten zien aan een klein of groot publiek! Deelname aan deze les vereist het volgen van minimaal 1 techniekles en overleg met Elaine of Joyce.

 

Urban/Streetdance
Jazz vindt zijn oorsprong in het samengaan van Europese en Afrikaanse culturen in Amerika, waar later op straat ook de streetdance ontstaat. Net zoals er diverse soorten jazz zijn ( lyrical jazz, modern jazz, etnic jazz) heeft ook de streetdance diverse vertakkingen; hiphop, breakdance etc. In de urban/streetdance les combineren we deze verschillende disciplines. Op vele vlakken overlappen ze elkaar al en op andere vlakken vullen ze elkaar prima aan.  Ook techniek is in deze les aanwezig! Dit ter bevordering van de danskwaliteiten en dus de vooruitgang van de danser . Een warming-up, plié en tendu oefening, isolatie oefeningen (afzonderlijk bewegen van lichaamsdelen, vooral hoofd - schouders - borstkas - heupen), coördinaties van armen alleen of van andere lichaamsdelen samen, sprongen, allen noodzakelijk om de strakkere en veelal onnatuurlijke bewegingen van de streetdance te kunnen uitvoeren. Veel voortbeweging, grondoefeningen, en dan ten slotte de combinatie. Tijdens de lessen worden veel individuele- en grenscorrecties gegeven, zodat de kwaliteit van het bewegen, het gebruiken van het lichaam en de kwaliteit van het dansen op zich, vooruitgaan. 

 

Kinderfeestjes

Op de Toverfluit kun je ook je verjaardag vieren!

Het feest bestaat uit een uur de beschikking over een versierde studio om bv je eigen meegebrachte taart te eten of spelletjes te doen en een uur dansles (in overleg welke dansvorm) . 

Maximaal +/- 15 kinderen, kosten 150 euro

ONZE LESSEN

2019 - 2020

ADRES

Balletschool de Toverfluit/Chasse Dance Studio’s

Chassestraat 64

1057 JJ Amsterdam
 

CONTACT

 

tel: 06 - 28475161
info@balletschooldetoverfluit.nl

 

CREATED BY CLAY! / CLAYWITHME.NL

  • Facebook - Black Circle